Thursday 1 June 2017

Mieste

Sėdint kavinėje, visos juslės buvo įtrauktos. Akys slidinėjo nuo mažų žmogeliukų (futbolas), lakstančių palubėje – jie lakstė ir valdė daugybės mažesnių žmogeliukų emocijas: kiekvienas jų veiksmas persiduodavo tamsiai masei, supančiai žalią lauką, kuriame jie lakstė, – iki stebėtinai tikroviškai pateiktos mizanscenos tiesiai po jais – du vyriškiai kalbėjosi, ant jų stalo stovėjo sklidini alaus bokalai; už lango nerūpestingai ir susirūpinę, susikuprinę žygiavo žmonės, juos irgi kažkas tampė už virvučių, kaip tą minią žiūrovų, kuriuos žmogeliukai, lakstantys paskui kamuolį, valdė, lyg lėlininkai. Tačiau viskas buvo priešingai: tai tie žmonės buvo laisvi – jie valdė juos stebinčiojo emocijas, kėlė asociacijas...

Šalia išsidrėbė du pusiau pažįstami žmonės, kursiokai. Jie pasikvietė Vaidotą į šią kavinę, vedini kuo tikriausio draugiškumo – bent jau taip manė pats Vaidotas. Dabar gi jie laikė jį savo rankose ir tylėjo. Skambėjo muzika. Klaiki muzika.

– Ką tu manai apie B.? – paklausė skvarbių akių Mykolas. Dar skvarbesnis, įžūlus, buvo Tomo žvilgsnis, jis sėdėjo priešais. Tomas laikė stalą apgėlbęs, jo plėšrios rankos gniaužė jo kraštus. Akivaizdi klasta.

– Ką aš manau apie B.? Na... – pratįsai išlemeno Vaidotas. Kartoti klausimą – laimėti laiko. Stebėti, stebėti. Deja, akys atrodė tiek pat iškalbingos, kiek balandžių akys, mažos oranžinės akys.

– Taip, mums su kolega kilo toks klausimas. – tvirtai tarė Mykolas. Mykolo balsas atrodė trupinantis žodžius. Plytos.

– Aš manau, kad B. kažkoks pasipūtęs kvailys. – iškošė Vaidotas. Jis nebenorėjo apie tai galvoti. Nemėgo ilgai galvoti apskritai. O dar ta muzika. Jo akys nukripo į negirdimą futbolo mačą. Jis pasijautė esąs stebimas – kad ir kur kryptų jo akys, tai kažką reikš. Jo juslėms viso to buvo per daug.
– Taip... – nusišypsojo Mykolas, katiniškas jo veidas.

Pirštai, Tomo pirštai minkė medį.

Vaidoto pravardė mokykloje buvo „Medis“. Prisiminimas. Užliejo šleiktulys. Jis norėjo trenkti Tomui. Jo marmūzė buvo savimi patenkinta. Vaidotas akimirką pamanė, kad pats atrodė ne ką geriau – kur ten, blogiau!

– Aš ir sakau, kad reikia daryti tą j... projektą, bl... – ryžtingai iškošė vyriškis kairėje. Jo ranka laikė šakutę, ant kurios kabojo kažkoks neaiškus mėsos gabalas. Jo kolega linksėjo. Vaidotui pasirodė, kad suaugusieji būtinai klastingi. Norint suaugti, reikia tapti klastingu. Kvailos mintis, pamanė pats sau.

– Mes ir sakome: koks mulkis tas B. – tarė Tomas.

Netrukus padavėja, už Vaidotą tai jau tikrai jaunesnė mergina, atnešė stalo įrankius. Mykolas: kotletai ir salotos, Tomas: cepelinai ir salotos. Vaidotas užsisakė sulčių. Jis pasijuto pasmerktas. Stalo įrankiai galėjo būti panaudoti ir kaip kankinimo įrankiai. Ir tas kvailas jausmas, kad jis čia sėdi. Štai už lango žengia tiek laisvų žmonių, tiek daug žmonių – bet gal jie vieniši, o jis štai turi net ne vieną, o du draugus. Štai, štai ta mintis, kuri jam galutinai atėmė idiotišką norą jaustis gerai, – jokie jie ne draugai. Noras jaustis gerai – lyg būtų dėl ko...

– Klausykit, aš tuoj. – jis tarė ir mikliai atsistojo.

Atsistojo ir, labai negrabiai, lyg girtas, nupėdino tarp kėdžių, stalų, matė tiek daug lėkščių, pilnų valgio, kuris ruošiasi paskutinei kelionei į žmogaus vidurius, gėrimai.

Ir štai jis nuėjo į tualetą.

Vaidotas visai nenorėjo į tualetą. Jis nusiplovė rankas, pažvelgė į veidrodį. Pasuko galvą, pasitaisė plaukus, pakėlė antakius, šyptelėjo, kreivai. Dabar kitaip šyptelėjo. O dabar pažvelgė kažkur prieš save, aukštyn. Taip, tai kartojasi. Vaidotas jau seniai susitaikė, kad vientiso savo paties vaizdo jam nepavyksta susikurti. Dabar ir vėl jis matė visą galeriją vaidotų. Jie galėtų būti bet kas. Jie galėtų būti kažkas, kas turi draugų. Kas užsisakys alaus. Kas griebs padavėją už užpakalio. Kas pasiųs Mykolą ir Tomą ir suras tokius žodžius, kad jų akyse pasirodys ašaros – jų. Net jų akyse. Visi tie vaidotai buvo kažkas Kitas. Visi jie buvo skilusio veidrodžio gabalai. Štai šitas jam net patiko, jam buvo jo gaila. Jis panūdo išgelbėti jį iš Tomo gniaužtų. Akimirką įsivaizdavo save pas dantistą: dantistas bus Tomas, jo kietos, šaltos, drėgnos rankos gniauš štai šito Vaidoto žandikaulį. Juk tie pirštai tikri... Kodėl taip negalėtų būti?

Jis lėtai išėjo iš tualeto. Pasaulis nepasikeitė. Pasaulis toliau spjaudėsi šlykščia gitarine muzika, standartas, prie kurio tave pratina nuo vaikystės, radijas, TV, pasirink iš daugybės šlykščių dalykų, pasirinkimo prievarta. Pasirinkti kažką kitą. Pasirinkti nepasirinkimą.

Staiga, lėtai eidamas tarp nuo gatvės nutolusių stalų ir baro, Vaidotas pamatė, kaip suokalbiškai kalbasi Tomas ir Mykolas. Ir pajuto, kiek stipriai jis jiems nereikalingas. Ir visiems, visiems šitiems žmonėms. Ir tai visai ne jų kaltė – džiaugsmas pabudo jo širdyje. Pirmą kartą tą dieną Vaidoto širdyje suspindo kažkoks graudus džiaugsmas. Tada pat jam gimė mintis, tokia paprasta, kad net stebėjosi, kodėl pirma apie tai nepamąstė. Jis išeis.

Žaidimas, vaikystė, rungtynės, lenktynės – tikra, kažkas tikra sušvito, Vaidotas, kreivai šypsodamasis, nenuleisdamas akių nuo Tomo ir Mykolo, sliūkino lauk. Jo širdis daužėsi ir jis jautėsi gyvas. Akimirką jo širdis pradėjo daužytis sparčiau, nes Tomas staiga sukluso ir, atrodo, tuoj ketino pasukti galvą, kuomet Vaidotas stovėjo, kad ir per kelis metrus nuo jo, bet tiesiog priešais. Tačiau tuo metu pasigirdo giliai jausmingas „Bl...“ ir nukrito kažkas sunkaus – anam vyriškiui pavyko netyčia nubraukti savo bokalą ir, putodamas, alus sklido visomis kryptimis.

Tomas sužiūro į apačią, visi atsisuko, o Vaidotas metėsi link durų, štai dar vienas žingsnis ir jis jau buvo išlaisvintas iš maisto kvapų, iš suaugusiųjų šnekų, iš televizoriaus, iš trankios muzikos, iš bokalų skambčiojimo. Jis jautėsi atsibudęs, atsipeikėjęs ir, svarbiausia, jautėsi iškrėtęs šunybę.


2017