Sunday 26 May 2019

Post scriptum rinkimams

Pribloškia ta neišvengiamybė, kuri lydi Nausėdos kandidatavimą į prezidentus: pirma jis buvo ilgą laiką minimas kaip de facto jau kandidatas, nors pats vis delsė atsakyti, ar kandidatuos, paskui buvo nuolat pastoviai pristatomas kaip „populiariausias kandidatas“, taip tendencingai formuojant nuomonę, kad, suprask, balsuoti už kažką kitą nėra prasmės; taip pat jis buvo pristatomas kaip „pirmosios Lietuvos“ arba „didžiųjų miestų“ kandidatas („antrosios Lietuvos“ arba „apačių“ kandidatu buvo vadinamas Skvernelis) ir tik atsiradus Šimonytei, jam šiuo aspektu atsirado bent kažkokia konkurencija – dar daugiau, jis jau imtas pristatinėti kaip „regionų“ kandidatas („didžiųjų miestų“ kandidate buvo paskelbta Šimonytė), kaip priimtinesnis platesniems rinkėjų sluoksniams. Vienu žodžiu, kandidatas visiems ir niekam, visų ir niekieno. Kandidatas, kuris nieko aiškaus nesako, kuris jokiu klausimu neturi aiškios nuomonės, kuris nori būti visiems geras, t.y. nenori atskleisti savo prioritetų ir ideologinių nuostatų, kad neatbaidytų jokio elektorato segmento; kuris sugeba būti pakankamai abstraktus, kad nesakytų nieko konkretaus, ir pakankamai konkretus, kad atrodytų turįs aiškią, tvirtą ir nuoseklią poziciją visais klausimais.

Tą puikiai iliustruoja jo atsakymas, per paskutinius debatus, į klausimą, ar sutiktų su Vladimiro Putino pasiūlymu atvykti į Vilnių su sąlyga, jog nebūtų kalbama apie Krymo okupaciją. Šimonytė, norėdama konsoliduoti savo patriotiškai nusiteikusį elfų elektoratą, atsakė „Ne“, tuo tarpu Nausėda, aiškiai bandydamas laviruoti tarp skirtingas nuostatas šiuo klausimu turinčių rinkėjų, atsakė, kad sutiktų susitikti su Putinu Vilniuje, bet neleistų rinktis pokalbio temų, t.y. sutiktų, bet nesutiktų, arba nesutiktų, tačiau, bijodamas griežtai nesutikti, nesutiktų sutikdamas, tam, kad jo sutikimas nieko nereikštų, nes klausime nurodyta sąlyga juk tokia, kad Putinas atvyktų tik, jei nebūtų kalbama apie Krymo okupacija, tad Nausėdos hipotetinis „sutikimas“ su sąlyga, kad būtų kalbama apie tai, apie ką nori Nausėda, būtų lygus nesutikimui, nes Putinas tiesiog neatvyktų. Tad, atsakydamas šitaip, Nausėda tiesiog bando apmauti visus – vieniems jo atsakymas pasirodys „diplomatiškas“ (nes neatsisakė susitikti, nes parodė „gerą valią“), kitiems – tvirtas (nes nesutiko su Putino sąlygomis, o iškėlė savas), vieniems šis atsakymas parodys, kad Nausėda nėra toks „vanagas“, kaip Grybauskaitė (nes sutinka eiti į dialogą su Putino Rusija), kitiems – kad jis, visgi, išlaikys Lietuvos „euroatlantinę kryptį“ ir pan. (juk neleis Putinui išvengti klausimų dėl Krymo okupacijos, bus su juo griežtas ir nepalenkiamas). Šimonytės „Ne“ yra aiškesnis, tiesmukesnis atsakymas (kitaip atsakyti ji negalėjo, nes taikytis į kitaip mąstantį rinkėją jai beprasmiška, o netvirtas atsakymas supykdytų elfus). Nausėda iš esmės taip pat pasakė „Ne“, bet tokiu būdu, kad patiktų visiems ir nieko neatstumtų.

Tačiau, svarbiausia, kaip minėjau, yra Nausėdos išrinkimo prezidentu neišvengiamybė. Kai pernai ar užpernai buvau jį sutikęs porą kartų mieste, kartą – universitete, praeidamas pro šalį, galvojau, kad, va, būsimasis prezidentas. Ta neišvengiamybė man atrodo žlugdanti. Jei 2017 metais kas nors įkristų į komą ir atsibustų rytoj, po rinkimų, tai nieko nebūtų praradęs. „O ką išrinko prezidentu?“ – klaustų ji/s. „Ai, Nausėdą? Taip ir žinojau...“ – nusiramintų. Tik tiek ir tereikia žinoti. Tiek teįvyko per praėjusius kokius dvejus-trejus metus. Todėl net atrodė, kad pats Nausėda netiki, jog gali prezidentu netapti, tad jis ir nepersistengė per savo rinkimų kampaniją. Jo plakatai visur buvo vienodi, nežinančiam lietuvių kalbos žmogui galintys pasirodyti kaip vyriškų kostiumų reklama, o šūkiai buvo klišiniai iki absurdiškumo. Jis iš esmės apie save kalbėjo tai, kas buvo apie jį kalbama žiniasklaidos, „ekspertų“, „analitikų“ ir „specialistų“ jau daug metų – jis tiesiog visa tai patvirtino, sakydamas, na, taip, toks ir esu. Nors konkurencija su Šimonytė pirmajame ture galėjo pasirodyti grėsminga, tačiau pražūtinga ji tapo ne Nausėdai, bet Skverneliui, o antrajame ture pakako nebūti konservatoriumi – bent oficialiai. 


Slapta vyliausi, kad Nausėda šiuose rinkimuose, visgi, nedalyvaus, bet buvo naivu to tikėtis. Taip pat vyliausi, jog Skvernelis nekandidatuos ir valstiečiai-žalieji į prezidentus kels kokio Visvaldo Matijošaičio kandidatūrą ar parems Juozaitį (tokių kalbų vienu metu buvo, nors tai man ir atrodė neįtikimas scenarijus). Bet ne, viskas nutiko būtent taip, kaip žiniasklaida mums ir sakė jau prieš daugiau negu metus. Atrodo, kad žmonės todėl balsavo už Nausėdą, kad perskaitė, jog jis – populiariausias kandidatas... Jau seniai laikas suprasti, kad politikų ir partijų reitingai yra ne sociologija, o rinkimų kampanijos dalis. Nausėdos pergalė rinkimuose yra vaizduotės pralaimėjimas: įsivaizduoti kažką kita, negu mums siūloma žiniasklaidos, „ekspertų“, „analitikų“, „sociologų“ ir „politikos apžvalgininkų“, daugeliui yra pasidarę neįmanoma. Girdėjau, kad Nausėda savo didžiausiais autoritetais įvardino neoliberalizmo kūrėjus Reaganą ir Thatcher, tad simboliška, kad jis pats geriausiai įkūnija Thatcher žymiąją frazę „There is no alternative“. Išties, medijų pagimdytas kandidatas privalo triumfuoti spektaklio visuomenėje... Aišku, į visus mano priekaištus Reddit.com vartotojai iš Lietuvos atsakė paprastai: „To nori žmonės“. Belieka supratingai nutilti, suvokus savo klaidą.